21 Mart 2021

Ip Kamera Nedir? Hangi Özelliklere Sahiptir?

 

Ip kamera, üzerinde bulunan sensörler ile görüntü sağlayan ve Network aracılığı ile yetkilendirilen bireylere görüntülerin aktarılmasını sağlayan sistemler olarak ifade edilmektedir. Pek çok yaşam alanında ve iş yerlerinde kullanılabilen ip kameralar önemli güvenlik ürünleri arasında yer almaktadır.

Günümüzde internetin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte popüler hale gelen ip kameralar, çeşitli alanlarda kullanılarak çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Güvenlik ihtiyacı duyan bireylerin tercih ettiği kameralar arasında yer alan ip kameraları siz de tercih ederek bu kameraların sizlere sunduğu avantajlardan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Şimdi sizler için hazırladığımız ip kamera rehberini detaylı bir şekilde inceleyelim ve bu kameralar ile ilgili detaylı bilgi sahibi olalım.

Ip Kamera Nedir?

İnternet kameraları olarak da ifade edilen söz konusu kameralar birçok farklı adla anılır. Bunların IP veya “internet protokolü” kameraları, “ağ kameraları” veya “web kameraları ” olarak adlandırıldığını duyabilirsiniz. İnternet kamerası, bir yerel alan ağı (LAN) ve / veya internet üzerinden veri gönderip alan bir kamera olarak ifade edilebilmektedir. Günümüzde pek çok alanda tercih edilen kamera çeşitleri arasında yer alan ip kameralar genellikle güvenlik sorununu ortadan kaldırmak için tercih edilmektedir.

Bu kameralar sayesinde küçük çocuğunuzu ve bakıcısını iş yerindeki masanızdan kontrol etmek veya işinizi evde dizüstü bilgisayarınızdan gerçek zamanlı olarak izlemek inanılmaz derecede kolay hale gelmiştir.  İnternet kameraları, geniş bantlı bir ağ üzerinden internete bağlanmanıza ve dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir web tarayıcısından canlı videoyu uzaktan görüntülemenize olanak tanır. Sisteminiz kurulduktan sonra tek gereksinim internet erişimidir. Hatta tabletinizden veya akıllı telefonunuzdan birden fazla video kamerayı son derece kolay bir şekilde izleyebilmeniz mümkündür. Bazı internet kameraları fiziksel bir kablo bağlantısı gerektirirken bazıları ise kablosuz bir şekilde hizmet vermektedir. Söz konusu kameralar verilerini radyo frekansı (RF) sinyalleri veya yerel bir WiFi ağı üzerinden iletir.

IP Kamera Sistemlerinin Avantajları

Ip kamera sistemlerinin sağladığı çeşitli avantajlar bulunmaktadır. Söz konusu sistemin sağlamış olduğu avantajları detaylı bir şekilde inceleyebiliriz.

Yüksek Görüntü Kalitesi

İnternet tabanlı kameraların sağlamış olduğu avantajlardan ilki yüksek görüntü kalitesine sahip olmasıdır. Bu sayede kamera ile görüntüde ki tüm ayrıntılar net bir şekilde tespit edilmektedir. Akıllı video analiz ve alarm çıkışlarının da sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yüksek görüntü kalitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanı sıra internet tabanlı kameraların sayısallaştırılarak dijital hale getirilmesi görüntü kalitesini mesafe nedeni ile bozulmayacağı gibi depolama ve kayıtta da büyük avantajlar elde edilmesini sağlar.

Uygulama ve Kullanım Kolaylığı

Diğer kamera sistemlerine göre son derece kullanışlı bir yapıya sahip olan internet tabanlı kamera sistemlerinin yapabilecekleri ile ilgili herhangi bir şekilde sınırlama bulunmaz. Pek çok sistem diğer sistemler ile entegre bir şekilde kullanılmaktadır. Yangın alarm sistemi, ATM, erişim kontrolü, bina yönetimi ve ziyaretçi yönetimi gibi sistemler ile entegre bir şekilde internet tabanlı kamera sistemlerini kullanmak mümkündür.

Esneklik

İnternet tabanlı kamera sistemleri kullanıcıların çeşitli ihtiyaçları doğrultusunda kablosuz ve kablolu bir şekilde ağları paylaşmaya kadar genişleme imkanına sahiptir. Bunun yanı sıra ilaveler alt yapıda önemli bir maliyet artırımı olmadan da gerçekleştirilebilmektedir. Ptz, ses, video, I/O komutları, enerji tek kablo sağlanması gibi özellikleri bulunmaktadır. Bir ip video sisteminde standart ekipmanlar ve protokoller bulunmaktadır.

Maliyet

İnternet kameralarının sağladığı en önemli avantajlarından bir tanesi maliyet unsurudur. Maliyetin düşük olması nedeni ile diğer kamera türlerine göre önemli derece de avantaj elde edilmesini sağlamaktadır. Bu doğrultuda siz de hem tasarruf elde etmek hem de kaliteli bir şekilde internet kameralarına sahip olmak isterseniz doğru adrestesiniz.

İnternet Kameraları Nasıl Çalışır?

İnternet kameralarını yerleşik olarak gelişmiş optiklere sahip mini bilgisayarlar olarak düşünebilirsiniz. Kendi yazılımlarıyla birlikte gelirler ve çalışabilmeleri için bir ağda yapılandırılmaları gerekir. Ağ yapılandırması, birçok cihaz için nispeten basit bir işlemdir; genel olarak kurulum, bir Wi-Fi ağını yapılandırmaktan daha karmaşık değildir. Bazı modeller, onları kurmak ve çalıştırmak için iyi bir internet teknolojisi bilgisi gerektirse de bu çok zorlayıcı bir hizmet olarak karşımıza çıkmamaktadır.

Günümüzde birçok kamera, webde video kaydetmeyi ve görüntülemeyi daha da kolaylaştıran kendi uygulamalarıyla birlikte satışa sunulmaktadır.  Bu çok yönlü cihazlar bir dizi form faktörüne sahiptir. Birçoğu geleneksel güvenlik kameralarına benzeyen bir yapıya ve görüntüye sahiptir. Ancak tüketiciler web kamerası özelliğine sahip gizli kameralar talep etmektedir. Tüketicilerin bu isteklerinin en iyi şekilde karşılanabilmesi için ise birbirinden farklı özelliklere sahip olan internet kameraları üretilmiştir. İnternet kameraları artık Bluetooth hoparlörden duman detektörüne ve hava spreyi gibi çok çeşitli biçim faktörlerinde gizli bir şekilde gizlenebilmektedir.

İnternet Kameralarımı Barındırmak için Çevirmeli Ağ Bağlantısı Kullanılır Mı?

Teknik olarak internet kameralarını çevirmeli ağ bağlantıları ile kullanmak mümkün olsa da videoyu barındırmak için çevirmeli bağlantı kullanmak neredeyse imkansızdır. En büyük sorun, sağlanan bant genişliğinin video akışı için yetersiz olmasıdır.

Bunların yanı sıra internet kameraları ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği bir diğer konu ise internet kamerası kullanımı için bilgisayarın her zaman açık olması gerekip gerekmediğidir. Bu sorunun cevabını genel olarak hayır şeklinde verebilmek mümkündür. Ancak bu durum yine de belirli kameraya ve onu nasıl kurduğunuza bağlıdır. Doğrudan kameradan ağa bağlanmak yerine ağ erişim noktası olarak bir PC kullanıyorsanız, bilgisayarın açık kalması gerekecektir.

Standart Web Kamerası ile PTZ İnternet Kamerası Arasındaki Fark Nedir?

PTZ, pan, tilt ve zoom’un kısaltmasıdır. Bir PTZ kamera, standart bir ağ kamerası gibi birden çok kullanıcı tarafından görüntülenebilir ve kontrol edilebilir. Ancak ek olarak uzaktan taşınabilme özelliğine sahiptir. Geleneksel bir sabit kameranın aksine bir PTZ, bir kullanıcının kameranın görünümünü gerektiği gibi ayarlamasına izin verir.

İnternet kamerası kullanımında ek yazılımın gerekli olup olmadığı konusu kullanıcıların ilgilendiği ve cevap aradığı bir diğer önemli konudur. Bu doğrultuda herhangi bir dış yazılımın gerekli olup olmadığı kamera markasına göre değişiklik gösterecektir. Çoğu kamera, kameranızı yapılandırmak ve görüntülemek için gereken yazılımla birlikte gelir ve genellikle kayıt yazılımı içerir. Bazıları ayrıca çoklu kamera görüntüleme ve metin / e-posta hareket uyarıları gibi daha gelişmiş yazılım özellikleri içerebilir. Satın aldığınız kamera istediğiniz özellikleri içermiyorsa bunları ve diğer özellikleri ekleyebilecek satın alınabilecek birçok program bulunmaktadır.

İnternet Kamerası Çalışma Prensibi

Video kablosu üzerinden bir monitöre veya DVR’a video iletmek yerine, bir internet kamerası dijital videoyu bir veri bağlantısı üzerinden iletir. Bunlar genel oalrak ethernet, USB, WiFi gibi veri bağlantılarıdır. Görüntüleri ağ üzerinden aktarmak için gereken her şey ünitede yerleşik bir şekilde sunulmaktadır. Yazıcı veya tarayıcı gibi diğer ağ cihazları gibi doğrudan ağa bağlanır. Ne tür bir kamera olduğuna bağlı olarak videoyu ekli bir bellek kaynağına kaydedebilir, depolama için ağdaki başka bir cihaza bağlanabilir veya yakalanan videoyu internete aktarabilir.

Bir internet kamerası, herhangi bir dijital kameranın yaptığı gibi görüntüleri yakalar. İnternet kameralarını diğer kamera türlerinden farklı kılan, dosyaları sıkıştırma ve bir ağ üzerinden iletme özelliğidir. Bir binada bir ağ varsa, ağ kameralarını kurmak için gerekli altyapı zaten mevcuttur. Bir veya birkaç kamera ekliyorsanız, bir kullanıcı kendi kontrol arayüzü ve dahili depolama ortamına sahip merkezi olmayan bir ağ kamerası kullanabilir.

İnternet kamerası sistemleri programları ağ kameralarından gelen videoyu depolayabilen ve aynı anda birden fazla kameranın görüntülenmesine izin veren bir programdır. Bir DVR’ye benzemektedir. Ancak geleneksel bir DVR, bileşen kameralardan gelen videoyu kodlamak ve işlemekten sorumluyken bir internet kamerası programı kameraların videolarını kodlamasına basitçe depolamaya ve merkezi uzaktan görüntülemeye izin vermeye bağlıdır. Bir internet kamerası yazılımı, kendi işletim sistemi olan özel bir cihaza veya mevcut bir bilgisayara kurulabilmektedir. Bu durumda hem IP hem de analog girişleri kabul edebilen hibrit sistemler ile işlemler sağlanmaktadır. Söz konusu sistemler genel olarak analog kameraların herhangi bir ağ kamerasıyla birlikte uzaktan görüntülenmesine izin verir.

Firmamız müşterilerine en kaliteli hizmetleri en iyi şekilde sunmaktadır. İnternet tabanlı kameralar da söz konusu hizmetler arasındadır. Bu hizmetler ve daha fazlası ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İçeriği beğendiniz mi? Hemen puan verin!

0 / 5 3

Hemen Paylaşın!